Bariery ograniczające międzynarodowy handel usługami - Rudnicka, Magdalena (Barriers Hampering International Trade in Services, 2010)
Jako że usługi są wszechobecne, wewnętrznie powiązane i zintegrowane z przemysłem, bariery w handlu usługami mają znaczący negatywny wpływ na poziom wymiany, wzrost ekonomiczny, poziom zatrudnienia, wydajność pracy, innowacyjność i konkurencję na rynku usług. W artykule zaprezentowano główne przeszkody w międzynarodowym handlu usługami oraz zbadano szerokie efekty ekonomiczne ograniczenia barier w podejmowaniu i prowadzeniu działalności usługowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 317-327
Keywords: międzynarodowy handel usługami; bariery regulacyjne; liberalizacja handlu usługami