Znaczenie ładu korporacyjnego dla kształtowania kierunków między narodowych przepływów kapitału - Rosińska, Magdalena (The Implication of Corporate Governance for Creating the International Capital Flow, 2010)
W dobie rozwoju korporacji transnarodowych coraz bardziej istotna staje się kwestia wpływu procesów globalizacji i integracji rynków (głównie finansowych, jednak nie tylko) na przyjęcie zasad ładu korporacyjnego przez poszczególne podmioty. Ład korporacyjny, który do niedawna był zjawiskiem niedocenianym, staje się wyznacznikiem jakości zarządzania spółkami publicznymi, również międzynarodowymi, co wpływa na wycenę ich aktywów przez inwestorów. Tym samym staje się niejako bodźcem wyznaczającym kierunki międzynarodowych przepływów kapitału, korzystnym dla tych podmiotów, które przestrzegają regulacji krajowych i międzynarodowych w zakresie poufności danych, relacji z akcjonariuszami oraz możliwości dokonywania transakcji na ich papierach wartościowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 305-316
Keywords: ład korporacyjny; globalizacja rynków finansowych; insider trading