Wpływ BIZ na wzrost gospodarczy krajów inwestycji - Puchalska, Katarzyna (Impact of FDI on International Investment Growth, 2010)
Kryzys gospodarczy spowodował gwałtowne zahamowanie procesu przepływów BIZ. Dotyczy to również większości krajów UE. Zahamowanie to przełożyło się na spowolnienie dynamiki wzrostu PKB. Negatywne oceny perspektyw wzrostu sprzedaży, lęk przed przyszłością, czy zaostrzenie warunków dostępu do kredytu powodowały spadek nowych zadań inwestycyjnych. Kontynuowane były z reguły przedsięwzięcia modernizujące majątek przedsiębiorstw, poprawiające zdolności konkurencyjne firm, ale w zbyt małej skali dla podtrzymania ożywienia gospodarczego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 296-304
Keywords: wzrost gospodarki; inwestycje zagraniczne; BIZ