Zagraniczne inwestycje bezpośrednie w Japonii - Pasierbiak, Paweł (Foreign Direct Investments in Japan, 2010)
Autor opracowania skoncentrował się na analizie napływu zagranicznych inwestycji bezpośrednich do Japonii w okresie 1998-2009. Zmiana uwarunkowań globalnych i jednoczesne działania podejmowane przez przedsiębiorstwa oraz rządy japońskie przyczyniły się do poprawy klimatu inwestycyjnego kraju. Próby przezwyciężenia złej sytuacji gospodarczej w coraz większym stopniu uwzględniają otwieranie gospodarki kraju dla inwestorów zagranicznych. W związku z tym perspektywy rozwoju ZIB w Japonii są pomyślne, jeśli obecne tendencje zostaną utrzymane.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 267-276
Keywords: Japonia; zagraniczne inwestycje bezpośrednie; polityka gospodarcza; fuzje i przejęcia