Wpływ migracji międzynarodowej na globalny rynek pracy - Orłowska, Renata (The Impact of the International Migration on the Global Labour Market, 2010)
Przełom XX i XXI wieku wiąże się z głębokimi przemianami w gospodarce światowej, charakteryzującymi się pogłębianiem procesów globalizacyjnych. Przez ostatnich 50 lat czynniki demograficzne miały znaczący wpływ na rynek pracy. Współcześnie obserwujemy nawet jeszcze większy ich wpływ, który będzie nasilał się w najbliższych latach. Nie tylko demografia ma wpływ na rynek pracy, ale również takie zjawiska, jak migracja międzynarodowa, outsourcing i offshoring, które przyczyniają się do tworzenia globalnego rynku pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 256-266
Keywords: globalizacja; globalny rynek pracy; migracja międzynarodowa