Korea Północna - ostatni bastion komunizmu - Muszkiewicz, Marian (North Korea - the Last Bastion of Communism, 2010)
Korea Północna jest krajem ortodoksyjnie komunistycznym, lecz zdominowanym przez własną ideologię dżucze, filozofię paranoicznie podkreślającą potrzebę samodzielności. Wraz ze zmianami polityczno-gospodarczymi w Rosji i Chinach, Korea Północna jest coraz bardziej osamotniona, odizolowana i postrzegana jako jeden z najbardziej zamkniętych krajów. Wydawało się, że permanentny kryzys gospodarczy, kryzys żywnościowy, nie pozwalając na realizacje ideologii dżucze, zmusi władze do przeprowadzenia reform oraz otwarcia kraju na wpływy gospodarki światowej. Okazało się jednak, iż to tylko optymiści widzą szansę zmiany polityki koreańskiej w jej dialogu z Południem oraz światem zewnętrznym, podczas gdy w rzeczywistości koreańska ortodoksja nie ulega zmianie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 227-238
Keywords: Korea Północna; komunizm; dżucze; zniewolenie; kryzys gospodarczy