Negocjacje rolne na forum GATT/WTO - nowe wyzwania - Michalczyk, Joanna (Negotiations on Agriculture in the Forum of the GATT/WTO - New Challenges, 2010)
Jednym z najbardziej trudnych i kontrowersyjnych obszarów objętych liberalizacją światowego handlu jest rolnictwo. Na przestrzeni minionych lat głównymi przeszkodami w realizacji liberalizacji handlu towarami rolno-spożywczymi były wysoki i często skompliko wany system protekcji w rolnictwie w wielu krajach oraz ich rozbieżne stanowiska w spra wach wzajemnych ustępstw. Dopiero zapoczątkowana w 1986 r. Runda Urugwajska przeła mała impas w negocjacjach rolnych. Dotychczas jednak nie doszło do podpisania przez kraje WTO przeło mowej umowy o liberalizacji światowego handlu towarami rolno-spożywczymi, która po zwoliłaby zamknąć trwającą już od 2001 r. Rundę z Doha. Największe kontrowersje nadal budzą sprawy związane z dostępem do rynku oraz ze wsparciem wewnętrznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 214-226
Keywords: handel międzynarodowy; rolnictwo; Światowa Organizacja Handlu