Outsourcing B+R w światowym przemyśle farmaceutycznym - Łyko, Janusz (Outsourcing of R&D in the Global Pharmaceutical Industry, 2010)
Internacjonalizacja i globalizacja napędzana przez postęp naukowo-techniczny oraz potrzeba innowacji stanową tło zmian zachodzących w przemyśle farmaceutycznym. KTN-y z tej branży zdecydowały się na radykalne zmiany w organizacji B+R będące odpowiedzią na zagrożenie ich dominującej pozycji na rynku. Outsourcing jako forma współpracy z partnerem zewnętrznym zyskał na znaczeniu i odbywa się w wymiarze globalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 191-200
Keywords: outsourcing; B+R; outsourcing innowacji; wirtualny model biznesu; rozwój leku