Granice konsumpcjonizmu - Łaskawiec, Jacek (Restrictions of Consumptionism, 2010)
Konsumpcjonizm jako system ideologiczny kapitalizmu był motorem napędowym jego rozwoju. Szczególną rolę odegrał on w Ameryce. W artykule tym opisuję ograniczenia, jakie napotyka w swym rozwoju konsumpcjonizm: zasada maksymalizacji zysków, która każe ograniczać koszty zatrudnienia, pozbawiając tym samym pracowników/ konsumentów siły nabywczej, uniemożliwiającej zwiększanie konsumpcji; ograniczenia fizjologiczne organizmów, które uniemożliwiają nieograniczone zwiększenie ilości pracy wykonywanej przez człowieka, aby mógł on nieograniczenie zwiększać siłę nabywczą; czy w końcu patologie związane z komercjalizacją niemal wszystkich aspektów życia i związany z tym regres cywilizacyjny, prowadzący do powrotu człowieka do ery kamienia łupanego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 179-180
Keywords: konsumpcjonizm; ograniczenia wolności; amerykański model życia; kryzys