Internacjonalizacja polskich instytucji finansowych - Klimek, Artur (Internationalisation of Polish Financial Institutions, 2010)
Artykuł ten został poświęcony zagadnieniu umiędzynarodowienia działalności relewantnych podmiotów gospodarczych, jakimi są instytucje finansowe. Przyczyną podjęcia tego tematu była potrzeba określenia poziomu internacjonalizacji polskich grup finansowych. Proces umiędzynarodowienia banków i towarzystw ubezpieczeniowych jest od wielu lat szeroko analizowany w literaturze światowej, natomiast nie spotkał się z wystarczającym ujęciem w polskich badaniach. Zamierzeniem autora była próba ustalenia ram działalności zagranicznej polskich instytucji finansowych. Artykuł został podzielony na dwie podstawowe części. W pierwszej omówione zostały teoretyczne podstawy umiędzynarodowienia instytucji finansowych, a druga to wyniki analizy wybranych przypadków umiędzynarodowienia polskich banków i firm ubezpieczeniowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 164-170
Keywords: internacjonalizacja; bank; towarzystwo ubezpieczeniowe