Globalne uwarunkowania gospodarczej i społecznej polityki państwa - Klimas, Barbara (Global Conditioning of Economic and Social Policy of the State, 2010)
W odpowiedzi na wyzwania współczesnej gospodarki pojawiła się potrzeba nowego zdefiniowania polityki państwa. Kierunek zmian i poszukiwań najlepszych rozwiązań, zarówno w polityce gospodarczej jak i społecznej, jest rezultatem przede wszystkim presji otoczenia międzynarodowego na systemy ekonomiczne. Wprawdzie sprostanie wyzwaniom współczesnego, globalizującego się świata wymaga większej liberalizacji gospodarki, ale istnieją także przesłanki przemawiające za wzmocnieniem funkcji państwa w zażegnywaniu problemów generowanych przez przemiany współczesnej gospodarki oraz tworzenia warunków rozwoju i większej konkurencyjności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 152-163
Keywords: polityka gospodarcza; polityka społeczna; globalizacja