Przyszłość globalnej współpracy gospodarczej - Jeliński, Bohdan (The Future of Global Economic Cooperation, 2010)
Globalizacja jest charakterystyczną cechą współczesnego rozwoju gospodarki światowej. Obecny kryzys gospodarczy ujawnił wyzwania dla dalszego postępu globalizacji, czyniąc je trudniejszymi i znacznie pilniejszymi do rozwiązania. Wiąże się to z wypracowaniem nowej koncepcji globalizacji kierowanej, opartej na wzroście znaczenia sprawiedliwej międzynarodowej współpracy gospodarczej. To ona zagwarantuje dalszy, trwały i zrównoważony wzrost gospodarki światowej. Wzorem do wypracowania takiej wspólnej koncepcji może być unijna strategia "Europa 2020".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 132-143
Keywords: globalizacja; kryzys; handel światowy