Zmiany na globalnym rynku finansowym w świetle globalizacji - Jałowiecki, Marcin (Changes in the Global Financial Market in the Light of Globalization, 2010)
W artykule opisane zostały zmiany na globalnym rynku finansowym w okresie globalizacji po kryzysie subprime w USA. Przytoczono dane w zakresie transgranicznych przepływów kapitałowych w porównaniu z latami 1999-2008. Pokazano również saldo rachunków bieżących w USA oraz innych ważnych centrach gospodarczych świata. Opisano dalszy rozwój globalnych rynków finansowych po kryzysie subprime.
Keywords: globalny rynek finansowy; globalizacja; transgraniczne przepływy kapitałowe; saldo rachunków bieżących; globalne nierównowagi finansowe