Outsourcing i kryzys - Gutovska, Nataša (Outsourcing and Crisis, 2010)
Miarą siły przedsiębiorstwa jest jego zdolność przystosowania się do ciągle zmieniających się warunków gospodarczych oraz utrzymania konkurencyjności nawet w sytuacji kryzysowej. Outsourcing może być odpowiednią do tego strategią. W artykule opisano istotę outsourcingu, począwszy od definicji, poprzez rodzaje offshoringu, wady, zalety, korzyści i zagrożenia. Pokazuje również motywy wyboru, etapy wprowadzania podobnych zmian oraz skalę tego zjawiska w ostatnich latach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 103-110
Keywords: outsourcing; offshoring; offshore outsourcing; kryzys; strategia zmian