Przebudowa międzynarodowej architektury finansowej - Gostomski, Eugeniusz (Reconstruction of International Financial Architecture, 2010)
Artykuł poświęcony jest przebudowie międzynarodowej architektury finansowej w oparciu o wnioski wynikające z globalnego kryzysu finansowego. Autor przedstawił proces pogłębienia się globalizacji finansowej i zwrócił uwagę na brak koordynacji działań w zakresie międzynarodowych przepływów finansowych. Następnie określił istotę międzynarodowej architektury finansowej i opisał wysiłki społeczności międzynarodowej na rzecz stworzenia nowej międzynarodowej architektury finansowej. Największe znaczenie dla zwiększenia bezpieczeństwa międzynarodowego systemu finansowego mają nadzór nad transgranicznymi instytucjami finansowymi oraz zwiększenie funduszy własnych instytucji finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 92-102
Keywords: globalizacja finansowa; międzynarodowa architektura finansowa; nadzór nad rynkami finansowymi