Współczesne kierunki rozwoju eurologistyki w XXI wieku - Gołębska, Elżbieta (Contemporary Development Trends in the 21st Century Euro-logistics, 2010)
W artykule przedstawiono najważniejsze kierunki rozwoju eurologistyki w XXI wieku w szerokim kontekście polityki UE w zakresie logistyki, a zwłaszcza wzmożonej konkurencji z państwami innych regionów świata. Scharakteryzowano takie instrumenty zarządzania strategicznego, jak Manager Process. Podano także przykłady wdrożeń polityki logistycznej UE w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Finlandii, a także w Związku Miast Bałtyckich w Polsce. Przedstawiono zasady wprowadzonego w 2008 r. projektu European Logistics Action Plan. Kolejno omówiono warunki budowania europejskich drapieżnych łańcuchów dostaw, a także ważniejsze metody szacowania ryzyka w eurologistyce oraz nową filozofię outsourcingu o nazwie 5PL. Opisano strukturę outsourcingu w Europie, traktowanej jako najbardziej dojrzały rynek usług logistycznych na świecie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 82-91
Keywords: eurologistyka; metoda 5PL; łańcuchy eurologistyczne