Udział kameruńskich rolników w Sprawiedliwym Handlu na przy kładzie spółdzielni w Gaschidze - Czernichowski, Konrad (The Participation of Cameroonian Farmers in Fair Trade on the Example of Cooperative in Gaschiga, 2010)
Artykuł w skrócie przedstawia założenia Sprawiedliwego Handlu, ruchu mającego na celu poprawę standardu życia producentów i ich rodzin w krajach rozwijających się. Następnie zderza to z bilansem korzyści jednej z kameruńskich spółdzielni, współpracujących z tym ruchem. Scharakteryzowany też został Kamerun oraz rynek bawełny, której jest on producentem i eksporterem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 63-72
Keywords: Kamerun; Sprawiedliwy Handel; bawełna; spółdzielczość