Globalne procesy migracyjne jako odpowiedź na konsekwencje starzenia się społeczeństw - Bałandynowicz-Panfil, Katarzyna (The Global Processes of Migration as a Response to the Consequences of Ageing of Societies, 2010)
Celem opracowania jest analiza mechanizmu wykorzystania polityki migracyjnej do zwiększenia liczby dostępnych zasobów pracy. Opis tego typu rozwiązania na podstawie prognoz statystycznych został dodatkowo poddany ewaluacji z punktu widzenia możliwości zastąpienia powstałych braków ludnością napływową. Podstawowym założeniem pracy jest występowanie istotnego związku pomiędzy kurczeniem się i starzeniem zasobów pracy a wielkością i kierunkiem procesów migracyjnych, kształtowanych między innymi przez aktywną politykę państwa. Słowa kluczowe: starzenie się społeczeństw, depopulacja zasobów pracy, procesy migracyj-ne, rynek pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 11-20
Keywords: starzenie się społeczeństw; depopulacja zasobów pracy; procesy migracyjne; rynek pracy