Rynek pracy a problem niepełnosprawności - Kubów, Adam (Labour Market and the Disability Problem, 2011)
W artykule przybliżono sytuację osób niepełnosprawnych na rynku pracy ze szczególnym uwzględnieniem rynku dolnośląskiego. W ostatnich latach zwiększa się w Polsce ich zatrudnienie przede wszystkim na otwartym rynku pracy. Mimo sprzyjających rozwiązań ustawowych poziom aktywności zawodowej osób niepełnosprawnych w Polsce jest jeszcze wyraźnie niższy niż w krajach Unii Europejskiej. Wśród podstawowych przyczyn takiej sytuacji wymienia się: utrzymujący się wciąż niekorzystny stereotyp osoby niepełnosprawnej, niewielkie zainteresowanie pracodawców tą grupą pracowników, stosowanie przez pracodawców tradycyjnych form zatrudnienia, niskie kwalifikacje i bierna postawa osób niepełnosprawnych, wąska i przestarzała oferta edukacyjna dla tej grupy osób.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 158-172
Keywords: osoby niepełnosprawne; rynek pracy; formy zatrudnienia