Badanie przedsiębiorczości akademickiej i jej wpływu na innowacyjność przedsiębiorstw - Haberla, Marcin (The Survey of Academic Entrepreneurship and Its Influence on the Innovation of Companies, 2011)
W artykule przedstawiono istotę przedsiębiorczości akademickiej i jej wpływ na innowacyjność przedsiębiorstw. Podkreślono konieczność prowadzenia badań w celu pomiaru obecnego stanu zjawiska przedsiębiorczości akademickiej i dalszego jego rozwoju. Z przeprowadzonych przez autora badań wynika, że istotne jest dalsze pobudzanie potrzeb i ułatwianie współpracy, zarówno na uczelniach, w ośrodkach naukowo-badawczych, jak i wśród przedsiębiorców. Należy także wskazywać korzyści, jakie mogą osiągnąć obie strony, działając wspólnie, oraz płaszczyzny kooperacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 71-83
Keywords: przedsiębiorczość; przedsiębiorczość akademicka; innowacyjność