Wykorzystanie zogniskowanych wywiadów grupowych w badaniach międzykulturowych - Pilarczyk-Bal, Katarzyna (Implementation of Focus Group Interviews in Intercultural Research, 2011)
Niniejszy artykuł poświęcony jest możliwości prowadzenia zogniskowanych wywiadów grupowych z udziałem uczestników międzykulturowych. W części początkowej scharakteryzowano podstawowe cechy wywiadów jako metody badawczej, a następnie przywołano i zanalizowano przykłady trzech wywiadów przeprowadzonych podczas szkoleń międzynarodowych. Przybliżony został skład grupy, cel spotkania, kontekst i cele realizowanego wywiadu, szczegółowy plan oraz wnioski końcowe. Po dokładnej analizie przeprowadzonych wywiadów dokonano oceny przydatności i skuteczności wybranej metody badawczej w środowiskach niejednorodnych kulturowo. Praca kończy się podsumowaniem, w którym ujęte są podstawowe wyzwania stojące przed badaczami chcącymi prowadzić zogniskowane wywiady grupowe na grupach uczestników międzykulturowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 56-70
Keywords: zogniskowany wywiad grupowy; badania międzykulturowe; grupa wielokulturowa