Fundusze europejskie jako warunek rozwoju przedsiębiorczości rodzinnej - możliwości i ograniczenia - Kaczmarek, Małgorzata; Stefańska, Joanna (European Union Funds as a Condition of Family Business Development - Chances and Limitations, 2011)
Artykuł prezentuje kwestię finansowania działalności przedsiębiorstw rodzinnych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem funduszy unijnych. Przedstawiono specyficzne, wynikające z ich rodzinności, podejście tych podmiotów do obcych źródeł finansowania. Jednocześnie zaprezentowano ofertę funduszy skierowaną do firm rodzinnych oraz bariery związane z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem tej pomocy. Główne problemy w tym zakresie dotyczą planowania, realizowania i rozliczania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 162, s. 152-162
Keywords: przedsiębiorstwo rodzinne; wspieranie; finanse; fundusze unijne