Zmierzch specjalizacji - w kierunku poliwalencji pracy - Jagoda, Agnieszka (The Dawn of Specialization - Towards Versatility of Labour, 2011)
W artykule zaprezentowano dwie z możliwych strategii organizacji pracy w przedsiębiorstwie - specjalizację i poliwalencję pracy. Podjęto rozważania dotyczące wyboru jednego ze wskazanych rozwiązań w warunkach funkcjonowania współczesnego przedsiębiorstwa, tj. turbulencji otoczenia i trudności w przewidywaniu szeroko rozumianej działalności produkcyjnej. Uznano, że poliwalencja stwarza przedsiębiorstwu możliwości elastycznego reagowania, ponieważ z jednej strony wpływa na mobilność pracownika, z drugiej zaś daje kierownictwu swobodę do zmian w zakresie projektowania pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 162, s. 63-69
Keywords: przedsiębiorca; organizacja pracy; specjalizacja; poliwalencja