Sposoby pozyskiwania talentów w organizacji. Rekrutacja zewnętrzna versus rekrutacja wewnętrzna - Rak, Ewa (The Methods of Talent Acquisition in the Organization. Internal Recruitment Versus External Recruitmen, 2011)
W opracowaniu zaprezentowane zostały dwa rozwiązania z zakresu pozyskiwania talentów: rekrutacja zewnętrzna oraz rekrutacja wewnętrzna. Na wstępie zdefiniowano pojęcie talentu w organizacji oraz określono przyczyny braku utalentowanych pracowników na rynku. Przedstawione zostały pozytywne i negatywne skutki stosowania poszczególnych rozwiązań w przedsiębiorstwie. Wskazana została także skuteczność różnych strategii pozyskiwania deficytowych grup pracowników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 162, s. 51-62
Keywords: organizacja; pracownik utalentowany; rekrutacja