Modele umiędzynarodowienia przedsiębiorstwa - Czupiał, Jerzy (Models of the Enterprise Internationalization, 2011)
Rozwój umiędzynarodowienia przedsiębiorstw ujawnia różne typy tego procesu. Mówimy o amerykańskim, szwedzkim i polskim modelu umiędzynarodowienia. Model amerykański jest dostosowany do bogatego kraju z wielkim rynkiem wewnętrznym. Model szwedzki jest odpowiedni dla krajów małych i średnich. Model polski rozwinął się w kraju, który zmienia swą gospodarkę z planowanej na rynkową.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 162, s. 9-19
Keywords: przedsiębiorstwo; internacjonalizacja; zmiana