Wpływ wyboru strategii inwestowania w aktywa bieżące na koszt kapitału i na wartość przedsiębiorstwa - Michalski, Grzegorz (The influence of the choice of investment strategy in current assets on the cost of capital and on the value of enterprise, 2011)
Przedsiębiorstwo, wybierając między możliwymi poziomami zaangażowania zasobów w kapitał pracujący netto, wybiera zarówno pomiędzy oczekiwanymi poziomami korzyści z danego rodzaju inwestycji, jak i pomiędzy określonymi poziomami zagrożenia osiąg-nięcia oczekiwanych wyników będących rezultatem odmiennych poziomów ryzyka towarzyszących tym wyborom. Taki poziom ryzyka jest akceptowany przez inwestorów w zamian za określone wynagrodzenie odzwierciedlone w stopie zwrotu z kapitału zaangażowanego w przedsiębiorstwie. W artykule przedmiotem rozważań jest relacja między ryzykiem towarzyszącym oczekiwanym korzyściom z wyboru strategii inwestowania w aktywa bieżące oraz wynikającymi z tego zmianami w stopie kosztu kapitału finansującego przedsiębiorstwo.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, s. 130-142
Keywords: zarządzanie płynnością; ryzyko; aktywa bieżące