Jak mierzyć wahania cykliczne występujące w zjawiskach demograficznych? - Krupowicz, Joanna (How to Measure Cyclical Fluctuations of Demographic Variables?, 2011)
Regularne zmiany w długim okresie obserwowane w zjawiskach gospodarczych występują również w zjawiskach demograficznych. Celem artykułu jest identyfikacja i pomiar wahań cyklicznych zmiennych charakteryzujących proces urodzeń. Posłużono się dwiema zmiennymi: liczbą urodzeń i współczynnikiem płodności. Dla ilustracji sposobu postępowania wybrano dwa kraje - Francję i Szwecję - o bardzo długich szeregach czasowych badanych zmiennych. Regularnie powtarzające się zmiany zmiennych demograficznych rozpoznawane są jako wyże i niże demograficzne. Nie przywiązuje się jednak wagi do określenia długości cyklu, intensywności faz. Dlatego też w badaniu podjęto próbę identyfikacji i pomiaru wahań cyklicznych dla zmiennych demograficznych, korzystając z dorobku metodologicznego badaczy koniunktury gospodarczej, modyfikując go do potrzeb własnych badań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, s. 94-105
Keywords: wahania cykliczne; zmienne demograficzne; punktry zwrotne; długość cyklu