Wielowymiarowa analiza statystyczna poziomu życia w podregionach w roku 2009 - Bal-Domańska, Beata; Wilk, Justyna (Multivariate data analysis of quality of life at the level of Polish subregions in 2009, 2011)
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie o poziom życia mieszkańców społeczności podregionów Polski ze szczególnym uwzględnieniem tych, które obejmują duże jednostki miejskie lub obszary o wysokim poziomie gęstości zaludnienia w 2009 r. Do analizy wykorzystana została miara syntetyczna skonstruowana na podstawie wskaźników zebranych w czterech aspektach: "Dostęp do dóbr i usług", "Zdrowie i dostęp do opieki zdrowotnej", "Problemy społeczne" oraz "Edukacja i kultura". W analizie wykorzystano metody porządkowania liniowego (metodę sum standaryzowanych), a dla oceny zróżnicowania cech w klasach odległość Mahalanobisa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, s. 58-69
Keywords: poziom życia; regiony; programowanie liniowe; odległość Mahalanobisa