Analiza porównawcza celów makroekonomicznych partii politycznych wygrywających wybory w latach 1997-2008 - Targaszewska, Marta (Comparative analysis of the macroeconomic goals of the winning parties in Poland over the period 1997-2008, 2011)
W niniejszym artykule zaprezentowano wyniki wielowymiarowej analizy porównawczej zamierzonych i osiąganych celów makroekonomicznych partii politycznych wygrywających wybory w Polsce (w latach 1997-2008) w ujęciu kwartalnym. Metodą składowych głównych przebadano sześć wybranych zmiennych: deficyt budżetowy, PKB, średnie nominalne wynagrodzenie brutto, przeciętne zatrudnienie, stopę bezrobocia oraz inflację. Dzięki zastosowanej metodzie otrzymano modele składowych przenoszących możliwie największe zasoby informacji. Obliczenia statystyczne wykonano przy użyciu pakietu Statistica ver. 9.0.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, s. 47-57
Keywords: wielowymiarowa analiza porównawcza; analiza danych głównych; wybory parlamentarne; program wyborczy; partia polityczna