Analiza korespondencji jako narzędzie diagnostyczne w makroskali - Wawrzyniak, Katarzyna (Correspondence analysis as the diagnostic tool in case of macroeconomic data, 2011)
Celem artykułu było wykorzystanie klasycznej analizy korespondencji do oceny sytuacji gospodarczej województw w Polsce w 2007 r. Ze względu na małą próbę zastosowano procedurę podwajania obserwacji. Rzeczywiste wartości zmiennych zastąpiono rangami i antyrangami. Na podstawie graficznej prezentacji wyników analizy korespondencji sformułowano diagnozę końcową, czyli wskazano województwa o bardzo dobrej, dobrej, złej i bardzo złej sytuacji gospodarczej w 2007 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, s. 19-27
Keywords: klasyczna analiza korespondencji; podwajanie obserwacji; diagnozowanie ilościowe; dane makroekonomiczne