Porządkowanie liniowe z wykorzystaniem uogólnionej miary odległości GDM2 dla danych porządkowych i programu R - Walesiak, Marek (Linear Ordering with Generalised Distance Measure GDM2 for Ordinal Data and Program R, 2011)
W artykule przedstawiono rozwiązania metodyczne pozwalające na przeprowadzanie porządkowania liniowego dla danych porządkowych. Oryginalność pracy polega na zastosowaniu formuł zamiany nominant na destymulanty właściwej dla danych porządkowych. W literaturze znane są formuły zamiany nominant na stymulanty, które można stosować tylko dla danych metrycznych. Ponadto w części empirycznej zobrazowano, na podstawie danych porządkowych z rynku nieruchomości, wykorzystanie nowej funkcji pattern.GDM2 pakietu clusterSim działającego w środowisku R.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, s. 9-18
Keywords: dane porządkowe; odległość GDM2; porządkowanie liniowe