Finansowanie rozwoju regionalnego ze środków Unii Europejskiej w latach 2007-2013. Przykład województwa dolnośląskiego - Wilk,Kazimiera (Funding of Regional Development from the European Union Sources in Years 2007-2013. The Example of Lower Silesia Voivodeship, 2011)
W artykule dokonano krótkiej charakterystyki polityki spójności Unii Europejskiej w obecnym okresie programowania budżetowego. Opisano także politykę spójności w Polsce, której zasady, cele, instrumenty realizacyjne zawarto w Narodowych Strategicznych Ramach Odniesienia. Ważną częścią artykułu są rozważania na temat realizacji polityki spójności w województwie dolnośląskim. Przedstawiono tu priorytety i działania (oraz alokację środków finansowych przeznaczonych na ich realizację) określone w Regionalnym Programie Operacyjnym dla Województwa Dolnośląskiego. Wskazano również na dotychczasowy stopień realizacji wybranych działań.
Keywords: rozwój regionalny; polityka spojności; fundusze strukturalne; Fundusz Spójności; regional development; cohesion policy; structural funds; cohesion fund