Sekurytyzacja jako metoda pozyskania środków pieniężnych przez sektor publiczny - Wartalska, Magdalena (Securitization as a Method of Acquiring Capital by Local Government, 2011)
W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania sekurytyzacji w sektorze samorządowym. Omawiana w nim problematyka dotyczy wykupu wierzytelności ze środków uzyskanych z emisji papierów wartościowych, takich jak obligacje czy certyfikaty inwestycyjne, bez wzrostu ryzyka kredytowego. Jest to jeden z najszybciej rozwijających się segmentów rynku finansowego. Niemniej jednak nadal istnieje wiele barier, zwłaszcza prawnych, które utrudniają wykorzystanie tego procesu w gospodarce samorządowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 550-557
Keywords: fundusz sekurytyzacyjny; handel wierzytelnościami; securitization fund; sale of receivables