Dyrektywy unijne dotyczące gospodarki odpadami komunalnymi - Stachowicz, Monika (The European Union Directives Concerning the Municipal Waste Economy, 2011)
Z chwilą przystąpienia do Unii Europejskiej Polska stała się uczestnikiem zintegrowanej, unijnej polityki gospodarczej, w tym m.in. w zakresie gospodarki odpadami komunalnymi. Budowa wspólnego systemu prawnego dotyczącego postępowania z odpadami realizowana jest przede wszystkim za pomocą dyrektyw, które - wdrażane do wewnętrznego prawa państw członkowskich UE - służą harmonizacji poszczególnych krajowych systemów prawnych w tym zakresie. W artykule przedstawiono dyrektywy dotyczące racjonalnej gospodarki odpadami, w tym odpadami komunalnymi, przyjęte w latach 1999-2008. Omówiono także najważniejsze zmiany, jakie muszą bądź musiały się dokonać w Polsce w zakresie objętym tymi dokumentami oraz stan gospodarki odpadami w naszym kraju na koniec 2008 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 498-507
Keywords: odpady komunalne; gospodarka odpadami; commercial wastes; waste management