Odnowa zdegradowanych obszarów miejskich na przykładzie Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2007-2013 - Ratuszniak, Ireneusz (Revitalization of Degraded Urban Areas Based on the Example of Regional Operational Programme (ROP) for Lower Silesia Voivodeship for 2007-2013, 2011)
Regionalny Program Operacyjny dla Dolnego Śląska na lata 2007-2013 jest jednym z podstawowych narzędzi realizacji polityki spójności przez władze wojewódzkie. W okresie 2007-2013 program dysponuje alokacją 1 213 14 mln euro pochodzących z bud-żetu Unii Europejskiej. Jeden z priorytetów programu "Odnowa zdegradowanych obszarów miejskich na terenie Dolnego Śląska (Miasta)" podejmuje działania na rzecz rewitalizacji zdegradowanych obszarów miejskich. Środki Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w priorytecie "Miasta" przekraczają wartość 106 mln euro. Do połowy 2010 r. proces wdrażania priorytetu "Miasta" obejmował przygotowanie i zatwierdzenie 37 lokalnych programów rewitalizacji. Podjęto również decyzję o współfinansowaniu 251 projektów. Przedsięwzięcia przewidziane do realizacji obejmują zagadnienia dotyczące odnowy zdegradowanej infrastruktury technicznej i problemów społecznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 456-466
Keywords: rewitalizacja miasta; regionalny program operacyjny; revitalization; regional operational programme (rop)