Obszary kształtowania konsensusu społeczności regionalnych na rzecz innowacji na przykładzie regionalnych strategii innowacji - Raszkowski, Andrzej (Areas for Creating Innovation Oriented Regional Community Consensus Based on the Example of Regional Innovation Strategies, 2011)
W niniejszym artykule została podjęta próba wskazania na obszary kształtowania konsensusu społeczności regionalnych na rzecz innowacji w odniesieniu do regionalnych strategii innowacji dla poszczególnych województw. Dla każdego z regionów przedstawione zostały najważniejsze elementy, działania, inicjatywy podejmowane w aspekcie kształtowania konsensusu regionalnego dla innowacji. Wśród ciekawszych projektów można wymienić wspieranie klastrów przedsiębiorczości, fora gospodarcze i polityczne, tworzenie regionalnych centrów innowacyjności, konferencje i warsztaty strategiczne, współpracę jednostek badawczo-rozwojowych, tworzenie powiązań B2B, projekty typu "foresight". W ramach podsumowania sformułowane zostały rekomendacje i oceny mające na celu wskazanie kierunków działania mogących usprawnić proces realizacji RSI.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 447-457
Keywords: strategia innowacyjna; innowacyjność regionu; społeczności lokalne; innovation strategy; regional innovation; local community