Lokalna polityka przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych w powiecie kłodzkim - Piepiora, Zbigniew (Local Policy of Counteracting the Effects of Natural Disasters in Kłodzko District, 2011)
W niniejszym artykule przybliżono problematykę przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych. Prowadzenie polityki dotyczącej katastrof naturalnych pozwala minimalizować skutki ich wystąpienia poprzez: planowanie przestrzenne, prowadzenie gospodarki wodnej, wydatkowanie środków na bezpieczeństwo publiczne, ochronę przeciwpożarową i ochronę zdrowia, pozyskiwanie promes na usuwanie skutków katastrof naturalnych. Warunkiem koniecznym do jej realizacji na poziomie lokalnym powiatu (NUTS 4, LAU 1) i gminy (NUTS 5, LAU 2) jest wykorzystywanie instrumentów warunkujących funkcjonowanie odpowiednich instytucji, co autor weryfikuje na przykładzie powiatu kłodzkiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 388-394
Keywords: katastrofa; polityka; ochrona przeciwpożarowa; disaster; politics; fire protection