Modernizacja i westernizacja w gospodarce przestrzennej XXI wieku - Miszczak, Katarzyna (Modernization and Westernization in Spatial Economy of the XXIst Century, 2011)
W artykule przedstawiono zwięzłą charakterystykę nowych wyzwań dla gospodarki przestrzennej XXI wieku. Szczególną uwagę zwrócono na źródła, przyczyny, mechanizmy i cechy dwóch procesów determinujących współczesną cywilizację: modernizacji i westernizacji. Opisano typy reakcji poszczególnych jednostek multiprzestrzennych na napór Zachodu i modernizację. Przedstawiono również założenia teorii stosunków międzynarodowych według S.P. Huntingtona oraz przesłanki i bariery ich praktycznych zastosowań w globalnej gospodarce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 360-367
Keywords: modernizacja; gospodarka przestrzenna; modernization; spatial economy