Kapitał społeczny - wybrane aspekty - Markowska-Przybyła, Urszula (Social Capital - Some Aspects, 2011)
W artykule zaprezentowano pokrótce cztery wybrane kwestie dotyczące kapitału społecznego, które są przedmiotem dyskusji i rozważań lub co do których nie ma konsensusu, co czyni z koncepcji kapitału społecznego ożywiony przedmiot badań i dyskusji. Zaprezentowano problemy definicyjne kapitału społecznego, dwojaki charakter jego wpływu na procesy rozwoju (a szczególnie negatywny kapitał społeczny), dwa punkty widzenia kapitału społecznego - jako dobro publiczne i jako dobro prywatne oraz kwestie krytyki pojęcia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, S. 325-334
Keywords: kapitał społeczny; rozwój; social capital; development