Efektywne świadczenie miejskich usług publicznych - Kuźnik, Florian; Szczupak, Bogumił; Biniecki, Jerzy; Barczyk, Zygmunt; Ochojski, Artur; Baron, Marcin (Effective Delivery of Urban Public Services, 2011)
Efektywne świadczenie usług publicznych staje się wyzwaniem dla władz publicznych, w tym władz samorządowych, które są odpowiedzialne za wiele usług komunalnych i społecznych. Usługi publiczne stają się coraz droższe; niezbędne są nowe nakłady inwestycyjne, rosną koszty bieżące funkcjonowania systemów świadczeń i obsługi. Nie wystarczają już cząstkowe działania podnoszące efektywność. Artykuł jest próbą kompleksowego, wielopłaszczyznowego postawienia kwestii efektywności w usługach publicznych. Zawiera propozycję procedury badania efektywności, w tym schematu metodycznego uwzględniającego różne aspekty podmiotowe i przedmiotowe procesu świadczenia miejskich usług publicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 279-287
Keywords: miasto; usługi publiczne; efektywność; city; public services; effectiveness