Rola kapitału ludzkiego w rozwoju regionu świętokrzyskiego - Kraska, Ewa (Role of Human Capital for Świętokrzyskie Voivodeship Development, 2011)
We współczesnych procesach rozwoju regionalnego coraz większą rolę przypisuje się kapitałowi ludzkiemu. W artykule zaprezentowano stan kapitału ludzkiego i jego jakość w woj. świętokrzyskim. Stwierdzono, że niska jakość kapitału ludzkiego w regionie świętokrzyskim nie pozwala na osiągnięcie wysokiego wskaźnika PKB per capita oraz wysokiego wskaźnika przedsiębiorczości. Następnie porównano jakość kapitału ludzkiego z wartością produktu krajowego brutto per capita.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 254-263
Keywords: rozwój regionalny; kapitał społeczny; kapitał ludzki; regional development; social capital; human capital