Zrównoważony rozwój transportu w aglomeracjach miejskich - Kożlak, Aleksandra (Sustainable Development of Transport in Urban Areas, 2011)
W artykule scharakteryzowano możliwości rozwoju transportu na terenach zurbanizowanych, zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju. Omówiono kierunki zmian w planowaniu rozwoju transportu, ze szczególnym uwzględnieniem planowania zintegrowanego. Podstawowa zmiana polega na tym, że już nie dąży się do zaspokojenia pojawiających się potrzeb transportowych, ale różnymi metodami aktywnie się nimi zarządza. Przedstawiono wybrane metody zarządzania popytem oraz instrumenty wpływające na efektywniejsze wykorzystanie istniejącej infrastruktury.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 243-253
Keywords: rozkład przestrzenny; transport miejski; polityka transportowa; popyt; spatial distribution; city transport; transport policy; demand