Relacje między strategią rozwoju lokalnego a opracowaniami planistycznymi na poziomie regionalnym - zarys problemu - Kogut-Jaworska, Magdalena (Relationship Between the Local Development Strategy and the Planning Studies at the Regional Level - Outline of the Problem, 2011)
Artykuł przedstawia główne problemy związane z koncepcją zarządzania strategicznego w jednostkach samorządu terytorialnego. W opracowaniu poruszono kwestie związane z planowaniem strategicznym na poziomie lokalnym i jego uwarunkowaniami prawnymi. Ponadto wskazano podstawowe wyróżniki strategii rozwoju lokalnego w kontekście strategii rozwoju województwa i innych dokumentów planistycznych o charakterze regionalnym. W ostatniej części przedstawiono powiązania między dokumentem strategicznym na poziomie województwa, opierając się na przykładzie dokumentów strategicznych miasta Szczecina i regionu zachodniopomorskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 222-232
Keywords: rozwój lokalny; strategia rozwoju regionalnego; local development; regional development strategy; strategic management; local government