Opłata planistyczna jako źródło dochodu gminy - Kempa, Olgierd; Hełdak, Maria (Planning Fee as a Source of Income for a District, 2011)
W Polsce można wyróżnić wiele opłat o charakterze cywilnoprawnym i publicznoprawnym, dotyczących nieruchomości. Jedną z grup stanowią opłaty związane z prowadzeniem działań rozwojowych na nieruchomości, wśród których wyróżnia się opłatę z tytułu wzrostu wartości nieruchomości na skutek uchwalenia planu miejscowego, tzw. opłatę planistyczną. Istota opłaty polega na oddaniu gminie części dochodów pochodzących ze zbycia nieruchomości objętej planem miejscowym, której wartość wzrosła na skutek uchwalenia lub zmiany planu. W pracy przybliżono zasady poboru opłat z tytułu wzrostu wartości nieruchomości i wskazano na wątpliwości towarzyszące jej naliczaniu. Część dyskusji oparto na przeprowadzonych procedurach ustalania opłaty z tytułu wzrostu wartości nieruchomości, jakie miały miejsce na obszarze miasta Wrocławia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 188-196
Keywords: zagospodarowanie przestrzenne; wartość nieruchomości; spatial development; real estate's value