Kontrowersje wokół reformy powiatowej - Kachniarz, Marian (The Controversy over the Districts Reform, 2011)
Wdrożona w 1999 r. reforma polegająca na wprowadzeniu samorządów powiatowych stanowiła zasadniczą zmianę w strukturze administracji terytorialnej. Tak duża zmiana nie mogła się obejść bez szerokiej dyskusji nad jej kryteriami, zasadami i efektami wdrożenia. Artykuł stanowi podsumowanie tych opinii i poglądów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 167-175
Keywords: powiat; samorząd terytorialny; administracja publiczna; reforma samorządowa; county; local government; public administration; local government reform