Istota i geneza specjalnych stref ekonomicznych - Hajduga, Piotr (The Essence and Origin of Special Economic Zones, 2011)
Specjalne strefy ekonomiczne (SSE) stanowią stosunkowo nowy instrument polityki gospodarczej w Polsce. Zostały one wprowadzone dopiero w kilka lat po rozpoczęciu przemian związanych z procesem transformacji systemu społeczno-gospodarczego. Podstawowym celem ich tworzenia było uaktywnienie gospodarcze wybranych terenów poprzez restrukturyzację z udziałem instytucji i wsparcia, przede wszystkim w postaci ulg i zwolnień podatkowych. Bardzo ważną rolę w tym procesie odegrało również zaangażowanie zewnętrznych inwestorów, ich kapitału oraz technologii. Z funkcjonowaniem specjalnych stref ekonomicznych wiązały się także inne, w założeniach równie ważne cele, które miały doprowadzić do zmiany monokultury przemysłowej oraz zapewnić wymagane miejsca pracy w regionach charakteryzujących się nadwyżką siły roboczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 131-141
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; strefy wolnocłowe; special economic zones; free zones