Regionalna strategia innowacji województwa dolnośląskiego a idea podmiotów złotego trójkąta - Głuszczuk, Dariusz (Regionalna strategia innowacji województwa dolnośląskiego a idea podmiotów złotego trójkąta, 2011)
Warstwę teoretyczną artykułu wypełniają rozważania nad istotą idei podmiotów złotego trójkąta (regionalnego systemu innowacji - RIS) ze szczególnym uwzględnieniem jego aktorów i zachodzących z ich udziałem interakcji wewnętrznych (regionalnych) i zewnętrznych (międzyregionalnych, krajowych, zagranicznych). Podsumowaniem tych przemyśleń są właściwości RIS, które przekłada się na kryteria oceny rozwiązań przyjętych w Dolnośląskiej Strategii Innowacji (DSI). Refleksja nad jej zapisami prowadzi do sformułowania kilku krytycznych uwag oraz zarekomendowania podstawowych kierunków modyfikacji DSI, które wieńczy zarys koncepcji nowego drzewa strategicznych dążeń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 107-117
Keywords: regionalne systemy innowacyjne (rsi); regional innovation system