Poziom samorządowego długu publicznego w latach 2000- -2009 na przykładzie jednostek województwa zachodniopomorskiego - Filipiak, Beata (Local Government Level of Public Debt in 2000-2009 on the Example of Units of West Pomerania Voivodeship, 2011)
Artykuł prezentuje podstawy prawne kształtowania samorządowego długu publicznego. Autorka odnosi się do kształtowania się poziomu zadłużenia jednostek samorządowych w województwie zachodniopomorskim na tle polityki zarządzania długiem. W artykule scharakteryzowano podstawowe założenia dotyczące polityki zarządzania samorządowym długiem publicznym na tle podstawowych rodzajów ryzyka oraz wysunięto tezę, że konieczna jest analiza wielkości zagregowanych, gdyż ma to znaczenie dla rozwoju regionu oraz dla polityki zarządzania państwowym długiem publicznym. Polityka zarządzania samorządowym długiem publicznym musi być kształtowana indywidualnie z powodu występowania ryzyka specyficznego oraz posiadanego władztwa publicznego (swobody decyzyjnej).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 95-106
Keywords: dług publiczny; samorząd terytorialny; public debt; local government