Rola i znaczenie audytu w zakresie ochrony zasobów sektora publicznego - Dylewski, Marek (Role and Importance of Audit for the Protection of Public Sector Resources, 2011)
W artykule podjęto próbę oceny przydatności audytu w procesie ochrony zasobów publicznych oraz zwiększenia efektywności ich wykorzystywania. Autor wskazuje na istotę audytu wewnętrznego oraz ewolucję jego roli. Szczególne miejsce poświęcono znaczeniu audytu wewnętrznego w ochronie zasobów sektora finansów publicznych. W końcowej części autor stawia tezę, że potrzebne są badania dotyczące roli audytu w budowaniu systemów kontroli zarządczej.
Keywords: struktura finansów publicznych; audyt; sektor finansów publicznych; structure of public finances; audit; public finance sector; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 86-94