Redagowanie ustaleń urbanistycznych wobec współczesnych wyzwań cywilizacyjnych - Chudak, Mariusz (Town Planning Decisions vs. Contemporary Civilisation Challenges, 2011)
Artykuł przedstawia, w kontekście zmian regulacji prawnych oraz wobec aktualnych uwarunkowań o charakterze globalnym (ekonomicznych, technologicznych, społeczno-demograficznych i ekologicznych), próbę identyfikacji uniwersalnego zakresu ustaleń planistycznych na płaszczyźnie lokalnej, przyjmując za podstawę przeznaczenie terenów, których wydzielenia dokonano w oparciu o przegląd piśmiennictwa. Do osiągnięcia tego celu posłużono się tabelarycznym zestawieniem potencjalnej treści miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w rozróżnieniu na elementy obligatoryjne i fakultatywne. Szczególną uwagę zwrócono na mieszkalnictwo, usługi i przemysł jako kategorie funkcjonalne determinujące rozwój jednostek terytorialnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 67-76
Keywords: planowanie przestrzenne; przestrzeń w cywilizacji; spatial planning; space in civilization